Ljudi koji se često ljute umiru ranije, češće su bolesni i izgledaju starije

loading...

Ljutnja izaziva i glavobolje. Emocije poput uzbuđenja ili ljutnje povećavaju ispuštanje hormona kortizola, adrenalina i testosterona. To dovodi do povećanja protoka krvi u mozak što uzrokuje oticanje krvnih žila i živaca koji okružuju mozak.
Bijes može uzrokovati i bolesti pluća. Naučnici s Harvarda testirali su pluća 2.000 muškarac tokom osam godina i utvrdili su da su pluća mnogo gora kod onih koji se često ljute.

Ljutnja vas čini anksioznim i depresivnim. Hormoni šalju signale za brži protok krvi i povećava se broj otkucaja srca te napetost u mišićima. Također, dolazi do naprezanja neurona u hipotalamusu, centru za kontrolu stresa, zbog čega ne može doći do opuštanja. Hormon sreće serotoinin je značajno snižen.

Ove osobe se i češće razboljevaju jer previše kortisola u organizmu dovodi do poremećaja u balansu nivo šećera u krvi, pritišće štitnu žlijezdu i smanjuje gustoću kostiju.

Uz sve navedeno, ljutice imaju veću šansu da obole od srčanih oboljenja, imaju problem s probavom te imaju više bora zbog čega izgledaju starije nego što jesu.
Stručnjaci savjetuju da ne potiskujete svoje osjećaje već da razgovarate ili pišete o njima kako biste izbacili negativnu energiju iz sebe i spriječili moguće posljedice koje bijes izaziva.

 

(Vijesti.ba / Klix)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*