Prost test s lenjirom otkriva rane simptome OVE teške bolesti (VIDEO)

loading...

U svetu je naglo povećavan broj obolelih od Alchajmera, gotovo za duplo u odnosu na prošli vek. Zbog toga su svi medicinski naučnici ujedinjeni u istraživanju ranih simptoma da bi se obolelima olakšale tegobe.

 

Statistika pokazuje da samo u Americi broj obolelih od Alchajmera premašuje 5.3 miliona, a ako se ovako nastavi, za deset godina ta cifra će biti oko 7.1 milion, piše Little Things.

Istraživanjem Alchajmerove bolesti bavi se i Institut univerziteta u Floridi, gde je student završne godine Dženifer Stemps otkrila jednostavan način primećivanja ranih simptoma ove bolesti.

Ona je utvrdila da se simptomi mogu ustanoviti uz pomoć dve jednostavne stvari: lenjira i putera od kikirikija.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia
Naime, zbog saznanja da se prvi znaci Alchajmera manifestuju kao slabljenje osećaja za miris u levoj nosnoj komori, ona je napravila mali test, koji se pokazao kao veoma efikasan.

Lenjirom je merila osetljivost na miris putera od kikirikija kako leve, tako i desne nozdrve i ustanovila da je rastojanje prepoznavanja mirisa od leve nozdrve duplo kraća od rastojanja od desne nozdrve, koje je optimalnih 20 cm.

Ova vrlo jednostavna metoda se može primeniti i kod kuće, a ako primetite bilo šta sumnjivo odmah se javite svom lekaru. Rano otkrivanje bolesti omogućava stopiranje njenog naglog razvijanja i daje vreme porodici da se pripremi za novonastalu situaciju.

Da biste lakše obavili testiranje, pogledajte video.


(Telegraf.rs)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*